De mammoet is een verwant van de olifant. Alleen leefde deze tijdens de ijstijd. Daarom ontwikkelde de olifanten veel haar en hadden ze een dikke vacht. Ze waren vaak in kuddes (een groep van meerdere dieren)

De mammoet is hoogstwaarschijnlijk uitgestorven door de verandering van het klimaat. maar ook gedeeltelijk door de mens. aangezien kleine stammen en groepen mensen veel op de dieren jaagde kwamen ze steeds minder voor. De mens had hier ook goede trucjes voor. zo hadden ze al speren maar maakten ze vaak ook vallen voor de mammoet.

Er waren ooit kleinere mammoeten op het eiland Malta schuin onder Italië. Dit kwam hoogstwaarschijnlijk omdat de vroeger het eiland nog vast zat aan het vaste land. Maar door de tijd is het meer afstand gaan nemen waardoor de mammoeten die zich op het eiland bevonden minder te eten hadden.